Du er her:

Oppsal håndballs historie

Å få med seg alt er ikke lett, men vi vil gi en kort oppsummering om Oppsal håndballens historie på denne side.

De første årene
Det var ikke bare barn som ble skapt i gledesrus etter krigen. Håndballelskere klarte å få startet Oppsal håndball i juni 1946, og de ble innmeldt i Norges håndballforbund. Det var jentene som startet gruppa, mens guttene kom ca 10 år senere. Det første damelaget så dagens lys i 1947, og der spilte å bla Solveig Vraalsen. Damene kom aldri på topp i disse årene.

Vårt første herrelag spilte kamper i 1957 sesongen. Vårt første norgesmesterskap ble vunnet i 1961,av junior herrene. Deretter fulgte det flere år med utendørs norgesmesterskap for herrene, og de vant flere finaler i disse årene. Klubbens første seriemesterskap kom på Herresiden i 1970/71 sesongen.

1970-1980 årene
Gullalderen er vel riktig å kalle disse årene, og Oppsal håndball herrer sikret seg ikke mindre enn 6 seriemesterskap, samt tre 2. plasser, og en 3. plass på disse 10 årene, og det spørs om håndball Norge vil oppleve noe slikt igjen. Dette er fortsatt rekord, og den vil nok bli stående i mange år ennå. Klubbes herrer var samtidig en stor leverandør av landslagspillere, og de mest kjente må vel sies å være Pål Bye, Roger Hverven, Torstein Hansen, Geir Røse, Allan Gjerde m.fl. Og ikke minst, hvem husker ikke de mange gangene Oppsal spilte godt mot de i beste i verden i europacupen, med 2 semifinaler som noen av høydepunktene.

Fra åttitallet til nå
Damene kom for fullt i disse årene og laget som ble norgesmestere for junior damer i 1980, kan vel sies å være det laget som hevdet seg best i ettertid, med bla spill i 1.divisjon. Den mest kjente spilleren fra dette laget er Hanne Hegh, mangeårig landslagspiller, og en av dem som var med på oppturen for det norske håndballandslaget. SÅ vi kan i det minste skryte av at hun ble oppfostret i klubben vår. Vil også nevne at Terje Andersen var trener for disse årgangene. Hilde Holand, som i dag er gift med Herrelandslagstreneren Gunnar Pettersen, spilte også på dette laget. Vi fikk også frem mange landslagspillere på herresiden i denne perioden, og de mest kjent er Jan Wangen med 117 landskamper, og Odd Sønsterud med 87 kamper med flagget på brystet. Det som også var imponerende var at Pål Bye fortsatt spilte helt til han fikk 150 landskamper. I dag ville dette tallet tilsvart ca 400 landskamper. Men klubben har hatt så mange på både landslag, kretslag o.l. at det ville blitt altfor vanskelig å få frem alle navnene, så vi håper at oppsal håndballen fortsatt vil være en viktig faktor i nærmiljøet. Vi har også vunnet en haug med kretsmesterskap, turneringer etc., som vi alle skal være stolte av.

Oppsal IF Håndball
Vetlandsveien 49