Han har reddet klubben i sitt hjerte og fant kjærligheten på tribunen. Nå skaper han stor stemning i hallen.
Kjetil Strømseth har en Oppsal-CV som få andre, selv om han kun er 53 år, en lav alder i ildsjel-sammenheng.
Bare se på denne listen:
- Opp gjennom årene har han trent en rekke jentelag fra J96 og oppover.
- Han har vært styremedlem i flere perioder.
- Han gjorde et innhopp som daglig leder i en periode på seks måneder da klubben slet økonomisk tilbake i 2011.
- Han har vært styremedlem i NHF region øst, og han er utdannet håndballtrener 2.
- I dag er han trener for G05 og G06, speaker på Oppsals elitekamper og medlem i sportslig utvalg bredde.
– Jeg tror jeg har husket alt, sier Strømseth om alle rollene han har hatt gjennom nesten 20 år.
Vi starter med starten.
– Det startet som pappa på tribunen i arena 4 med eldstedatteren på håndballskolen, deretter yngstedatteren på håndballskolen. Den eldste spiller nå på damelaget i 5. divisjon sammen med bonusdatteren min. Den yngste jobber som hallvakt i Oppsal Arena ved siden av studiene, og så har jeg en bonussønn som forhåpentligvis kvalifiserer seg til Bring med Nordstrand G04 neste sesong, sier Strømseth.
– I overgangen fra håndballskole til å drive som eget lag meldte jeg min interesse. Jeg har jo en håndballkarriere bak meg, og fartstid som både hopptrener (veldig kort) og fotballtrener, så interesse var der. Jeg har også en bror som har vært sterkt involvert i Haslum som styreleder. Min far var visepresident i skiforbundet, leder i idrettslag og krets og så videre, så det å bidra som frivillig i idretten har jeg fått inn fra barneårene av, fortsetter han.
– Givende å se barn vokse og utvikle seg
Hvis Strømseth skal trekke frem den rollen han har trivdes best med, så er det trenergjerningen.
– Det er svært givende å se barn vokse og utvikle seg både sportslig og sosialt. Det å gjøre noe helt annet enn jeg gjør på jobb på dagtid, gir meg også et frirom som er viktig for meg. Sånn sett har den daglige treningen vært et pusterom fra en stressende jobb. Det å reise på kamp og turnering er som krydder å regne. Det er stort å se gleden i ungdommens øyne når vi lykkes, og det er godt å kunne gi noen trøstende ord når det ikke går som vi hadde håpet. Kontakt med mange foreldre gir meg også et større sosialt nettverk, sier Strømseth.
At 53-åringen synes trenerrollen er den mest givende, kan også ha noe med at han møtte sin kone da hun satt på tribunen mens han var trener.
– Alt i alt har det engasjement jeg har hatt i Oppsal de siste 20 årene utviklet og beriket meg som menneske. Det er veldig mange fine folk i Oppsal og jeg har vært så heldig å møte mange av dem på min vei. I tillegg traff jeg kona der. Hun satt på tribunen mens jeg stod på benken i flere år. Hun visste ikke at vi skulle gifte oss en dag, nå vil jeg tro at hun har fått det med seg, sier Strømseth.
Reddet fra konkurs
Strømseth var daglig leder i 2011. Det er den mest utfordrende rollen han har hatt i Oppsal Håndball. Da klubben var på konkursens rand, var det også en del kontroverser. Men Strømseth og klubben kom seg gjennom det.
– Det er klart at den situasjonen Oppsal stod i tilbake i 2011 skapte kontroversjoner og frustrasjon. Det er fullt forståelig. Jeg håper alle parter er kommet over det nå. Det var veldig tøft både å fronte foreldre, spillere og andre medlemmer i klubben på et tidspunkt der vi var svært nær konkurs. Samtidig som det var trist å se en tradisjonsrik klubb i en slik krise vekket det kampinstinktet, og sammen med styret, kontrollkomiteen og mange andre satte vi i gang en redningsaksjon, akkordforhandlinger med kreditorer og jobbet systematisk for å komme oss igjennom krisen, beskriver den tidligere daglige lederen.
– Slike prosesser krever beinhard prioritering opp mot hovedmålet som var at klubben skulle overleve. Det gjør at man sikkert blir mislikt av enkelte og kommer på kant med andre. Det må man tåle dersom man tar på seg en slik jobb, og det lever jeg godt med. Vi kom som dere skjønner ut av dette uføret uten å gå konkurs. Dessverre røyk herrelaget i eliteserien i løpet av den høsten også. Det er selvsagt sterkt beklagelig. Styret har etter dette håndtert økonomien i klubben på en meget god måte, og så langt jeg vet har Oppsal en sunn økonomi i dag, fortsetter han.
Daglig leder-jobben er i dag et tilbakelagt kapittel. Nå synes han det er spennende å være trener og en del av breddens sportslige utvalg.
– Vi har fått på plass et kompetent og spennende trenerteam for G05/06 neste sesong med friske unge krefter. I SU bredde jobber vi med en sportsplan som etter hvert skal forankres i klubben. På 5.div laget som døtrene mine spiller på er spillergruppen i vekst og det skal bli morsomt å se hvordan de presterer neste sesong. De er jo «voksne» nå og har det gøy med håndballen. Jeg har det gøy med å se på. Litt rart er det selvsagt å ikke stå på benken så det hender at jeg dukker opp der også av og til. Jeg opplever at Oppsal har en positiv og spennende fremtid, en klubb som bare vil vokse, utvikle seg og bety mye for menneskene i nærmiljøet i årene som kommer, sier Strømseth.
Vil engasjere som speaker
Så er han selvfølgelig kjent som speaker på elitekampene. En rolle han selv synes er som en «god dessert». Det hjelper også at han er nordlending, og dermed glad i å snakke.
– Det aller viktigste er egentlig å vise engasjement, og på den måten bidra til å sy sammen arrangementet til en god opplevelse. Jeg skal på ingen måte overdrive min rolle, men håper at engasjementet virker positivt på spillerne og hjemmepublikum. Jeg synes det egentlig kan være litt mer lyd på tribunen hvis det er lov å be om det, sier Strømseth.
Han har ingen planer om å trekke seg ut av Oppsal Håndball med det første, og håper at klubben kan utvikle seg videre som en klubb for alle.
– Jeg håper at Oppsal kan fortsette å være en god sosial plattform for barn og unge, med grenseløs inkludering og varme. Klubben skal være et trygt sted å komme, et sted der du føler deg velkommen og ønsker å være. Oppsal er kanskje den viktigste sosiale plattformen for lokalmiljøets barn og unge, utenom skole og hjem. Jeg håper at Oppsal setter størst fokus på å skape stimulerende utviklingsmiljøer slik at vi beholder flest mulig, lengst mulig, i den idretten vi alle elsker. Det må legges til rett for at du kan bli god, og det må legges til rett for at du kan utvikle deg på det nivået og med de ambisjonene du selv har, sier Kjetil Strømseth.